ارتباط بین استرس و چاقی
این سوال که آیا مقادیر بیش از حد کورتیزول می تواند منجر به افزایش وزن شود، اساساً مشابه این سوال است که آیا استرس بیش از حد می تواند باعث افزایش وزن ناخواسته شما شود یا خیر. پاسخ در هر دو مورد مثبت است.
کورتیزول – یک هورمون استرس طبیعی – مسئول تنظیم متابولیسم است، بنابراین بهبود سبک زندگی و بکارگیری راهکارهای عمومی برای کاهش آن مهم است. استراحت کافی ، بهبود رژیم غذایی و ورزش، بهترین را هکار ها برای جلوگیری از افزایش کورتیزول هستند
کورتیزول چیست؟
کورتیزول هورمونی است که به طور طبیعی توسط بدن شما تولید می شود. در شرایط استرسی، کورتیزول که توسط غدد فوق کلیوی واقع در کلیه های شما تولید و ترشح می شود. این کار بدن شما را در حالت جنگ یا گریز قرار می دهد، به طور موقت عملکردهای منظم بدن را متوقف می کند و متابولیسم شما را کند می کند. در حالی که این هورمون برای بقا ضروری است، می تواند در مقادیر بیش از حد مضر باشد.
کورتیزول می تواند منجر به افزایش وزن شود
کورتیزول متابولیسم چربی و کربوهیدرات را تحریک می کند و موجی از انرژی در بدن شما ایجاد می کند. در حالی که این فرآیندها برای شرایط زیستی ضروری است، ولی با افزایش بیش از حد هورمون لپتین باعث مقاومت لپتینی شده و اشتهای شما را نیز افزایش می دهد. علاوه بر این، افزایش سطح کورتیزول می تواند باعث میل به غذاهای شیرین، چرب و شور شود. این بدان معناست که شما به جای اینکه یک وعده غذایی سالم داشته باشید،، از سیب زمینی سرخ کرده و یک میلک شیک لذت می برید.
کورتیزول بیش از حد نیز می تواند بدن شما را به تولید تستوسترون کمتری سوق دهد. این ممکن است باعث کاهش توده عضلانی و همچنین کاهش میزان کالری سوزی بدن شما شود.
چرا کاهش متابولیسم می تواند مضر باشد
از آنجایی که متابولیسم شما مسئول تبدیل غذا به انرژی است، تغییر در نحوه عملکرد این سیستم می تواند مشکلات احتمالی ایجاد کند. این مشکلات عبارتند از:
افزایش وزن
خستگی
افسردگی
ایجاد سندرم متابوایک و در نتیجه ایجاد بیماریهای قلبی، فشار خون، دیابت و…
تضعیف سیستم ایمنی بدن
علاوه بر این، وزنی که افراد در نتیجه افزایش کورتیزول به دست می آورند اغلب در اطراف شکم است. چربی انباشته شده در اطراف کمر خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد و به آن لقب «چربی سمی» داده می شود.
چگونه از مشکلات سلامتی در آینده جلوگیری کنیم
اگرچه ممکن است برخی روزها کاهش سطح استرس غیرممکن به نظر برسد، ولی می توانید اثرات افزایش کورتیزول را مدیریت کنید. برای شروع، تمرینات آرامش از طریق تمرکز حواس، مدیتیشن، یوگا یا تنفس عمیق می تواند به کاهش تولید این هورمون به سطح طبیعی کمک کند.
همچنین با رژیم غذایی با کیفیت بالا می توانید از ذخیره بیش از حد کالری های مضر جلوگیری می کنید. حتی اگر بدن شما میل به غذاهای بد کالری داشته باشد، سعی کنید بیشتر غذاهای کامل گیاهی بخورید. با نظارت بر رژیم غذایی، کالری هایی که مصرف می کنید به انرژی تبدیل می شوند، نه اینکه به چربی تبدیل و توسط بدن ذخیره می شوند.
در نهایت، ورزش راهی عالی برای مدیریت هورمون های استرس است. دویدن ، پیاده روی روزانه با خانواده و ورزشهای باشگاهی بهترین راه برای حفظ و افزایش توده بدون چربی بدن شما هساند. این امر به ویژه در دوره های طولانی مدت سطوح بالای کورتیزول بسیار مهم است.
سخن پایانی
مراقب تبلیغات بی اساس باشید
در سال های اخیر، صنعت رژیم غذایی سعی کرده است از یافته های مطالعات در مورد کورتیزول و افزایش وزن استفاده کند. شاید با تبلیغاتی مواجه شده باشید که مکملهای غذایی را تبلیغ میکنند که ادعا میکنند کورتیزول را کاهش داده و کاهش وزن را افزایش میدهند. اکثر متخصصان پزشکی به بیماران توصیه می کنند از این محصولات دوری کنند زیرا هیچ مطالعه مستقلی در مجلات معتبر پزشکی منتشر نشده است که نشان دهنده تاثیر مثبت این مکمل ها در کاهش کورتیزول یا کاهش وزن باشد. به طور کلی، مهم است که به یاد داشته باشید که هیچ درمان معجزه آسایی برای افزایش کورتیزول وجود ندارد. ورزش، تغذیه صحیح و آرامش بهترین روش ها برای کاهش سطح این هورمون های مضر هستند که در پاسخ به استرس افزایش یافته اند.
منابع: